Laptopproject

Wat zijn de pedagogische voordelen van het laptopproject?

Als leerlingen beschikken over een eigen laptop kunnen ze die zowel op school als thuis zinvol gebruiken. Dit biedt een heel aantal voordelen voor iedereen.

Leerlingen leren:

  • kritisch informatie opzoeken en verwerken.
  • leerplatformen gebruiken,
  • digitale technologieën inzetten zoals tekstverwerking, rekenbladen, digitaal presenteren, online communiceren en bestanden beheren, met sociale media omgaan, digitaal administratie bij te houden, 2D- en 3D-tekenen, programmeren …

Leerlingen kunnen:

  • instructiefilmpjes, digitale presentaties en ander leermateriaal thuis herbekijken zodat ze de leerstof grondiger en op eigen tempo kunnen verwerken.
  • als huistaak vooraf digitale leerstof bekijken zodat er lestijd vrijkomt om moeilijkere delen van de leerstof uitvoeriger op school te behandelen. Dit wordt ‘flipping the classroom’ genoemd. Leerlingen bekijken de uitleg en instructie thuis zodat de tijd in de klas gebruikt kan worden om te oefenen, te discussiëren, vragen te beantwoorden of op een andere manier actief en diep met de leerstof bezig te zijn. Leraren maken hier vaak gebruik van video’s of andere vormen van online instructie.
  • van thuis uit met elkaar samenwerken zodat het klassieke groepswerk vervangen kan worden door groepswerk op digitale afstand; de fysieke afstand met allerlei praktische problemen hoeft geen drempel meer te zijn.

Leerkrachten kunnen:

  • extra oefeningen voorzien op maat van de individuele leerling, bv. voor remediëring, differentiatie, uitdieping.
  • specifieke leerlingen (bij ziekte, langdurige afwezigheid, besmettingen, quarantaine …) via afstandsonderwijs bij de school betrekken.
  • bij geplande afwezigheid digitaal ondersteunende taken voorzien die leerlingen in de studie kunnen maken.
  • in de klas digitale tools inzetten die de persoonlijke betrokkenheid van elke leerling verhogen.
  • leerlingen digitale tools aanreiken om bv. het geheugenwerk te trainen, om effectiever notities te nemen of effectiever te studeren (bv. mindmapping).

De talrijke voorbeelden tonen aan dat het gericht inzetten van digitale tools en nieuwe technologieën vele voordelen heeft. De interactiviteit in de klas wordt bevorderd, de motivatie van leerlingen kent een positieve vooruitgang en leren wordt aantrekkelijker. Daarvoor beschikken de leerlingen best over een eigen laptop, zowel thuis als op school. Vandaar BYOD (‘Bring you own device’).

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen of wil je meer weten over het laptopproject? In onze FAQ’s geven we op basis van enkele veelgestelde vragen meer informatie.

Wat is BYOD? En waarom is Don Bosco Helchteren ermee gestart?
Wat houdt het gebruik van een schooltoestel in?
Met welke partner werkt de school samen voor het laptopproject? En waarom?
Hoeveel kost een schoollaptop?
Ik wil toch mijn eigen laptop meebrengen. Wat zijn de minimale specificaties voor een toestel?
Is de infrastructuur van Don Bosco Helchteren voldoende uitgerust voor zoveel laptops?
Over welke software beschik ik op mijn laptop? En mag ik zelf ook programma’s installeren?
Wat bij schade of verlies? Wat zijn de mogelijkheden i.v.m. garantie, herstelling en vervangtoestellen?
Andere vragen