Andere vragen
Hoe kadert dit laptopproject in het gelijkekansenbeleid?
We vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt. Door te kiezen voor een BYOD krijgen ook de leerlingen die thuis niet over digitale middelen beschikken alle kansen om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen. Behalve de rechtstreekse aankoop van een laptop kun je ook kiezen voor huurkoop, met een beperkte maandelijkse kost. Na afloop van de huurkoop word je eigenaar van het toestel.
Als je thuis geen internet hebt, bieden we daar ook oplossingen voor.
In de schooljaren van 2021 tot 2023 was de de ‘Digisprong’. Onder invloed van de coronapandemie stelde de Vlaamse regering tijdelijk een budget ter beschikking om laptops aan te kopen voor kwetsbare leerlingen. Vanaf schooljaar 2023-2024 is deze regeling helaas niet meer in voege.
Wat als je thuis geen internet hebt?
Leerlingen die thuis niet over een internetverbinding beschikken, mogen tijdens de middagpauze en/of in de avondstudie gebruikmaken van het schoolnetwerk.
Veel steden gemeentes voorzien op een gratis gemeentelijk netwerk, soms beperkt tot bepaalde locaties, bv. een gemeentelijke bibliotheek. Waar kan ik het toestel bewaren?
Leerlingen kunnen het toestel tijdens de pauzes eventueel in een locker bewaren. Je kan een locker huren per schooljaar. De meeste leerlingen houden het toestel echter steeds bij zich.
Bij de lessen LO blijft het toestel in de kleedkamers, die afgesloten worden.
Mag ik de batterij op school opladen?
Neen. De laptop die je via de school aankoopt, garandeert dat een volledig opgeladen batterij een normale lesdag aankan. Breng je je eigen laptop mee (bekijk hier de minimale specificaties), dan vragen we dat je ook over een degelijke batterij beschikt.
Je laadt de batterij elke dag thuis op. Mocht je batterij problemen ondervinden, gaan we na of ze nog voor minstens 70% werkt. Zo niet, dan valt dit binnen de garantie (voor laptops die zijn aangekocht via de school).
Wat met softwareproblemen?
Softwareproblemen kunnen meestal snel worden opgelost. Onze ICT-medewerkers van het laptoploket zijn tijdens de schooluren meestal bereikbaar.
Ze staan paraat om je laptop die je aankocht via de school opnieuw in te stellen en alle software te resetten. Dat werkt vlotter dan uren te zoeken welke instelling of driver verkeerd zou zijn. Dat houdt wel in dat al je bestanden die je lokaal, op de harde schijf, hebt bewaard, gewist zullen worden. Zorg dus steeds dat je belangrijke gegevens in de cloud bewaart!
Opgelet: we bieden geen technische ondersteuning op een toestel dat je zelf hebt aangeschaft.
En wat als het laptoploket de problemen niet opgelost krijgt?
Als je een schooltoestel gebruikt, ontvang je een reservetoestel dat je kan meenemen naar huis. Signpost zal je toestel op school komen herstellen binnen de 48 uur. Opgelet: laat dit toestel nooit door derden herstellen. Elke verandering of herstelling die niet via Signpost gebeurt, kan de garantie doen vervallen.
Als je een eigen toestel gebruikt, ontvang je ook een vervanglaptop van de school, mits betaling van een waarborg. Bij Don Bosco Helchteren zijn er voldoende vervangtoestellen beschikbaar. Zo kan elke leerling beschikken over een werkend toestel tijdens de lesuren en komen er geen taken, toetsen of proefwerken in het gedrang.
Voorziet de school hulp bij de start van het project?
Heel zeker. Tijdens de eerste lessen (en doorheen het schooljaar als het nodig is) krijgen alle leerlingen de nodige uitleg over werken met de laptop, zich aanmelden op het draadloze netwerk enz. Leerlingen met vragen kunnen altijd terecht bij de lokale ICT-verantwoordelijke van de school. Ze worden altijd zo goed en zo snel mogelijk verder geholpen.
Vervangt de laptop de boeken?
De laptop vervangt de boeken niet volledig. De leerlingen beschikken nog altijd over boeken. Wat wel verandert, is dat er met nuttige toepassingen op de computer wordt gewerkt. Dit gebeurt niet in elk lesuur, maar wel telkens als dit het leerproces kan verrijken. De boekenlijsten slanken misschien wel wat af en we streven ook naar minder kopieën. Voor sommige vakken wordt gebruikgemaakt van digitale boeken. Voor één vak zal er nooit een boek EN een digitaal boek zijn! Het is een boek OF een digitaal boek.
Is studeren met een laptop beter?
Het is zeker niet de bedoeling dat de laptop constant gebruikt wordt tijdens de les. Het is een hulpmiddel dat ten dienste staat van het leerproces van de leerling. Wetenschappelijk onderzoek geeft een heel genuanceerd beeld over het rendement van ICT-toepassingen in het onderwijs. Het is belangrijk dat de didactische aanpak afgestemd wordt op de integratie van de laptop in de klaspraktijk. Pas dan biedt de laptop heel wat meerwaarde.
En moeten de leerlingen nu 32 uur per week hun laptop gebruiken?
Wij gebruiken de laptop als middel en niet als doel. Door ICT te gebruiken, kunnen we beter onderwijs aanbieden, aangepast aan de moderne ontwikkelingen. Laptops bieden sterke mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan. Ze ondersteunen tal van werkvormen die inzetten op persoonlijke begeleiding, samenwerking en interactie. Leerkrachten kunnen met laptops vlotter differentiëren, remediëren, uitdagen … We willen als school het traditioneel onderwijs aanvullen met de technologische meerwaarde van ICT.
Het is dus niet de bedoeling dat de leerling continu op de laptop werkt. De leraren zoeken naar een goed evenwicht tussen traditionele werkvormen en nieuwe werkvormen waarbij de laptop wordt gebruikt.Het is ook niet de bedoeling dat technologie het collectieve leergebeuren zal vervangen. Het inzetten van technologie is enkel een extra hulpmiddel voor de leerkracht om gepersonaliseerd te werken in de klas, wat vroeger ook gebeurde zij het op een andere manier.
Wat met de gezondheid van de leerlingen?
Don Bosco Helchteren hecht veel belang aan een gezond werk- en leefklimaat voor onze leerlingen en leerkrachten. We besteden in de les aandacht aan het afwisselen van schermtijd met het ontspannen van de ogen, een ergonomische werkhouding, de gevaren van sociale media, het veilig gebruik van internet, het correct gebruik van het toestel en nog veel meer.
Veelgestelde vragen
Heb je nog vragen of wil je meer weten over het laptopproject? In onze FAQ’s geven we op basis van enkele veelgestelde vragen meer informatie.