Over Don Bosco Helchteren

We bieden onze jongeren vandaag kwaliteitsvol onderwijs om morgen de helden van onze samenleving te worden.

Onze visie

In 1954 richtten de Salesianen van Don Bosco een school op om er jongeren op te leiden tot echte vakmannen in houtbewerking of mechanica. Later breidden ze hun technische school Don Bosco Helchteren verder uit met een afdeling elektriciteit en een afdeling sanitair/centrale verwarming/lassen/constructie. Tot op de dag van vandaag zetten we hun werk voort. Doorheen de jaren groeide de school uit tot een warme, moderne en gastvrije leeromgeving in het groen, waar nu ook nog elke dag helden groeien.

Het opvoedingsproject van Don Bosco blijft de kern van hoe wij op onze school met leerlingen omgaan. Wij geloven dat een redelijke en hartelijke omgang zorgt voor een goede band tussen leerling en leerkracht. Ook zorgen we dat de afstand tussen hen niet te groot is. Zo staan onze leerkrachten niet enkel tijdens hun lessen dicht bij hun leerlingen, ook daarbuiten werken ze aan hun band. Dat gebeurt o.a. met informele babbels, sport en spel (tijdens de pauzes of na school). Tegelijk geven we onze leerlingen geleidelijk meer verantwoordelijkheid. Daarbij geloven we in kansen geven aan degenen die nog zoekende zijn in hun groeiproces op school. Dankzij die visie bieden we onze jongeren vandaag kwaliteitsvol onderwijs om morgen de helden te zijn die onze samenleving vormgeven.

Met onze jarenlange expertise is Don Bosco Helchteren een gevestigde waarde in het STEM-domein (Science, Technology, Engineering & Mathematics). We bieden dan ook voor alle finaliteiten gespecialiseerde STEM-opleidingen aan, van de eerste t.e.m. de derde graad, aangevuld met specialisatiejaren. We richten bovendien al vanaf het eerste jaar meer specifieke STEM-uren in dan de meeste andere scholen. Daarnaast hebben we ook nieuwe mogelijkheden binnen het studiedomein Economie & Organisatie in de B-stroom (arbeidsfinaliteit) en mogelijk vanaf september ook in de andere finaliteiten.

Of je nu een theoretische denker, praktische denker of praktische doener bent, onze leerkrachten staan klaar om samen met jou aan de slag te gaan. Wees van harte welkom!

Lees het pedagogisch project Raadpleeg het schoolreglement
Twee leerlingen in gesprek met de leerkracht
Leerlingen van de richting Technologische Wetenschappen in de les biologie
Leerlingen van Don Bosco Helchteren spelen volleyball in de sporthal
Leerlingen van de richting Technologische Wetenschappen in de les biologie
Twee leerlingen van Don Bosco Helchteren aan de balie
Leerlingen aan de slag met ruimtelijk inzicht
Leerlingen van Don Bosco Helchteren in die muziekles

Ons zorgbeleid

Bij Don Bosco Helchteren dragen we zorg voor iedereen. Om elke leerling alle nodige ondersteuning en begeleiding op maat te geven, werken we volgens het zorgcontinuüm.

In de klas, maar ook daarnaast, vormen onze vakleerkrachten en klastitularissen de eerste lijn voor kleine en grote zorgen. Wanneer hun basiszorg niet volstaat, bieden de graadcoördinatoren en de zorgleerkrachten extra begeleiding waar nodig. Daarnaast werken we samen met o.a. CLB, Vrij leersteunstcentrum Limburg en andere partners als Arktos, CAD en de schoolinspecteur van de politie.

Gepaste maatregelen bij leerstoornissen

Een leerstoornis zoals ADHD, dyslexie, dyscalculie of dergelijke kan uitdagend zijn. Ons team van twee zorgleerkrachten heeft alle expertise in huis om verhoogde zorg te bieden. Dat doen ze door gepaste maatregelen voor te stellen en te implementeren.

Extra ondersteuning en studiebegeleiding

Taken voorbereiden of studeren is niet altijd makkelijk. Daarom bieden we voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken avondstudie en huiswerkbegeleiding op maat.

In de eerste graad is er ook de mogelijkheid om extra ondersteuning voor taal en wiskunde te krijgen.

Overgang lagere naar middelbare school

Om de overgang van de lagere naar de middelbare school comfortabel te laten verlopen, kiezen we in het eerste jaar bewust voor kleine klassen (max. 14 leerlingen in de A-stroom en 12 leerlingen in de B-stroom). Op die manier kunnen we elke leerling zo goed mogelijk ondersteunen.

Daarnaast houden we de leerlingen van de eerste graad bewust wat gescheiden van de hogere graden. Ze volgen o.a. les in aparte lokalen, beschikken over zowel een eigen eetzaal als speelplaats, en kunnen zich tijdens de middag uitleven op de sportvelden (als het weer meezit).

Ouderbetrokkenheid

Net als we elke dag met onze leerlingen een warme band onderhouden, vinden we het belangrijk om jou als ouder te betrekken bij het hele schoolgebeuren. Op die manier dragen we samen zorg voor jouw kind. De communicatie tussen ouders en de school verloopt vlot en duidelijk via Smartschool.

Daar kun je onder andere:

  • een overzicht van de afwezigheden (leerlingenvolgsysteem) zien,
  • alle resultaten raadplegen (Skore),
  • het functioneren van je zoon of dochter (leerlingenvolgsysteem) opvolgen,
  • communiceren met de leerkrachten en andere medewerkers van de school (berichten).

Heb je een zorggerelateerde vraag? Neem gerust contact op.
Bij ‘Wie is wie?’ vind je de verschillende contactpersonen terug.

Onze zorgpartners

Logo van Arktos
Logo van CAD
Logo van CLB
Logo van Smartschool
Logo van Onderwijskiezer
Logo van Arktos
Logo van CAD
Logo van CLB
Logo van Smartschool
Logo van Onderwijskiezer

Wie is wie?

Directie

Foto van Eric Bogaerts

Eric Bogaerts

Algemeen directeur

Foto van Benoît Berteele

Benoît Berteele

Pedagogisch directeur

Foto van Danny Hendrickx

Danny Hendrickx

Technisch directeur

Graadcoördinatoren

Foto van Elle Gielen

Elle Gielen

Graadcoördinator eerste graad

Foto van Wim Bouve

Wim Bouve

Graadcoördinator tweede graad

Foto van Danny Bloemen

Danny Bloemen

Graadcoördinator derde graad

Technisch personeel

Foto van Jordy Cools

Jordy Cools

Technisch adviseur mechanica, lassen & CV

Foto van Gunter Cypers

Gunter Cypers

Technisch adviseur hout

Foto van Josse Tielens

Josse Tielens

Technisch adviseur elektriciteit

Foto van Tim Luts

Tim Luts

Technisch adviseur STEM

Foto van Luc Vangeneugden

Luc Vangeneugden

Technisch adviseur eerste graad

Foto van Benny Put

Benny Put

Preventieadviseur

Foto van Kristof Loos

Kristof Loos

ICT-coördinator

Foto van Stijn Clauw

Stijn Clauw

ICT-coördinator