Industriële Wetenschappen

STEM-Wetenschappen

Ben jij de ingenieur van de toekomst? Heb je een wiskundeknobbel, los je graag problemen op met je technische talenten, ben je theoretisch aangelegd en ben je creatief?

Kies dan voor Industriële Wetenschappen. In deze theoretisch-technische richting gebruik je je theoretische wiskundige, technische en wetenschappelijke kennis om problemen op te lossen met behulp van moderne technologie zoals 3D-tekenen en -ontwerpen, 3D-printen, lasersnijden, programmeren, arduino, …

Na je secundaire opleiding volg je een academische opleiding en word je een master in een STEM-domein (burgerlijk of industrieel ingenieur, wetenschappen, …).

 

Tweede graad Industriële Wetenschappen

Om in deze richting te kunnen starten heb je een sterke interesse in wiskunde. Je houdt van logische redeneringen opbouwen en wiskundige problemen oplossen. Je bent een leerling die heel regelmatig voor school wil werken om zo voldoende kennis op te doen om de problemen die je voorgeschoteld worden creatief te kunnen aanpakken. 

Naast een stevig pakket wiskunde hou je je bezig met STEM-projecten waarin je je kennis van mechanica, elektriciteit en elektronica gaat toepassen. Oplossingsgericht denken zoals een ingenieur staat centraal, ook al in de 2de graad.

Deze richting heeft dezelfde moeilijkheidsgraad als andere wiskundig sterke opleidingen zoals bv. Wiskunde-Wetenschappen, waarbij in Industriële Wetenschappen de engineering component nog sterker aanwezig is.

Derde graad Industriële Wetenschappen

Je bouwt verder op de stevige wiskundige, wetenschappelijke en technische basis die je in de 2de graad hebt opgedaan. Je wordt meer uitgedaagd om zelfstandig en in team te werken aan STEM-projecten. 

In je 6de jaar zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend STEM-project tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstig ingenieur alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om verdere studies aan te vatten.

Verder studeren

Na het behalen van je diploma secundair onderwijs in Industriële Wetenschappen kies je waarschijnlijk voor een academische bacheloropleiding, automatisch gevolgd door een master opleiding,  in een STEM-richting aan de universiteit. Je opleiding op onze school zorgt ervoor dat je een hoge kans op slagen hebt in het hoger onderwijs. Sommige leerlingen behalen na hun master ook nog een doctoraat. 

Met je masterdiploma heb je de keuze uit verschillende typische ingenieursberoepen of andere STEM-beroepen waar je je met je studies hebt op voorbereid. Jouw studieprofiel is zeer gegeerd op de arbeidsmarkt waar een enorm tekort is aan technische ingenieursprofielen. Je kan vaak kiezen uit heel afwisselende en uitdagende jobs in binnen- en buitenland en je hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Lessentabellen 2de en 3de graad