Elektromechanica

STEM-wetenschappen

Ben jij de ingenieur van de toekomst? Heb je een redelijke wiskundeknobbel, los je graag problemen op met je technische talenten, ben je theoretisch en ook wat praktisch aangelegd en ben je creatief?

Kies dan voor Elektromechanica. In deze theoretisch-technische richting doe je heel wat kennis op over automatisering, 3D-ontwerp, vormgeving, machines en theoretische mechanica en elektriciteit. Je maakt basisconstructies en installaties in uitdagende STEM-projecten waarin je aandacht hebt voor kwaliteitseisen en wetenschappelijke modellen. Dit is een van de meest polyvalente richtingen omdat je een brede waaier aan kennis en vaardigheden opdoet in verschillende vakdomeinen.

Na je secundaire opleiding volg je een bacheloropleiding in een STEM-domein (Elektromechanica, onderhoudstechnologie, automatisering, …).

Tweede graad Elektromechanica

Een vooropleiding in STEM-wetenschappen is handig meegenomen, maar als je een andere sterke richting hebt gevolgd in de 1ste graad is instroom ook mogelijk als je een behoorlijke aanleg voor wiskunde hebt en sterk geïnteresseerd bent in wetenschappen en technologie.

In het derde jaar leer je de theorie rond basismechanica en elektriciteit en zet je de eerste stappen in het bedenken en uitwerken van STEM-projecten. De basishandelingen rond allerhande technieken die in latere jaren nodig zijn om je projecten te kunnen uitvoeren worden hier besproken. Dit zijn handelingen zoals meten, lagertechnologie, overbrengingen, pneumatica, 3D-tekenen en CNC CAD -CAM. 

In het vierde jaar breid je je basiskennis uit. Je werkt al vaker projectmatig en mag zelf al wat accenten beginnen leggen in de projecten die je moet uitvoeren. Hierin spelen meettechnieken, montagetechnieken, technisch tekenen, ontwerp, (elektro)pneumatica en elektrische schakeltechnieken een belangrijke rol.

Derde graad Elektromechanica

Ook in de 3de graad is instroming nog mogelijk mits je vanuit een sterke richting komt met een stevige wiskundige basis en je bereid bent om je op korte termijn bij te werken in de richtingspecifieke vakken.

In het vijfde jaar ben je al de helft van je lesuren bezig met STEM-projecten. Je bestudeert  technische systemen en processen, je leert op een gestructureerde manier fouten te lokaliseren en op te lossen.  Om dit te doen leg je de brug tussen elektriciteit en mechanica. Bij elektriciteit leer je praktisch en theoretisch de werking van het kleinste lampje tot de zwaarste motor. Verder leer je ook industriële processen te programmeren met een PLC. Daarnaast verdiep je je ook in de mechanica. Tijdens vakken zoals sterkteleer, statica, kinematica, dynamica en materialenleer leer je niet alleen hoe iets werkt, maar ook hoe je ervoor zorgt dat een machine sterk is én de juiste bewegingen maakt. 

In het 6de jaar ga je hier nog verder op in, je verdiept je in de vermogen-elektriciteit, leert complexe industriële programma’s programmeren en kan iedere aandrijving mechanisch berekenen. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend STEM-project tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstig ingenieur alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om verdere studies aan te vatten.

Verder studeren

Na het behalen van je diploma secundair onderwijs in Elektromechanica kies je waarschijnlijk voor een bachelor opleiding in een STEM-richting aan een hogeschool.. Je opleiding op onze school zorgt ervoor dat je een hoge kans op slagen hebt in het hoger onderwijs. Sommige leerlingen behalen na hun bachelor ook nog een master via een schakelprogramma. 

Met je bachelordiploma heb je de keuze uit verschillende typische STEM-beroepen. Jouw studieprofiel is zeer gegeerd op de arbeidsmarkt waar een enorm tekort is aan technische STEM-profielen. Je kan vaak kiezen uit heel afwisselende en uitdagende jobs in binnen- en buitenland en je hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Lessentabellen 2de en 3de graad