Elektriciteit-Elektronica

STEM-wetenschappen

Ben jij de ingenieur van de toekomst? Heb je een redelijke wiskundeknobbel, los je graag problemen op met je technische talenten, ben je theoretisch en ook wat praktisch aangelegd en ben je creatief?

Kies dan voor Elektriciteit-Elektronica. In deze theoretisch-technische richting doe je heel wat kennis op over hardware, software en theoretische elektronica. Je ontwerpt zelf printplaten, programmeert microcontrollers, wordt een expert in digitale communicatietechnieken, ontwikkelt apps en werkt aan uitdagende STEM-projecten.

Na je secundaire opleiding volg je een bacheloropleiding in een STEM-domein (Elektriciteit-Elektronica, ICT, Software Engineer, Multimedia, …). De gemotiveerde leerlingen kunnen na hun bacheloropleiding via een schakeljaar overgaan naar de masteropleiding in hetzelfde vakgebied.

 

Tweede graad Elektriciteit-Elektronica

Een vooropleiding in STEM-wetenschappen is handig meegenomen, maar als je een andere sterke richting hebt gevolgd in de 1ste graad is instroom ook mogelijk als je een behoorlijke interesse in elektronica en microcontrollers hebt, aanleg voor wiskunde hebt en sterk geïnteresseerd bent in wetenschappen en technologie.

In het derde jaar leer je de theorie rond basiselektronica en elektriciteit en zet je de eerste stappen in het programmeren van microcontrollers a.d.h.v. praktisch toepasbare projecten..

In het vierde jaar verdiep je je verder in programmeren en leer je ook al je eerste printplaten tekenen en solderen. Je werkt al vaker projectmatig en mag zelf al wat accenten beginnen leggen in de projecten die je moet uitvoeren. 

Voor het praktisch vormgeven van projecten wordt frequent gebruik gemaakt van 3D-printers en lasercutters.

Derde graad Elektriciteit-Elektronica

Ook in de 3de graad is instroming nog mogelijk mits je vanuit een sterke richting komt met een stevige wiskundige basis en je bereid bent om je op korte termijn bij te werken in de richtingspecifieke vakken. Een stevige interesse in elektronica en microcontrollers is dan aangewezen.

In het vijfde jaar ben je al de helft van je lesuren bezig met STEM-projecten. Je gaat aan de slag met geavanceerde microcontrollers, programmeerbare logica, CAD-pakketten, software-talen, en alle andere mogelijke elektrische en elektronische materialen die deze opleiding uniek maken in de streek.Onze leerlingen leren zelfs apps maken voor de iPad in hun opleiding. 

In het 6de jaar ga je hier nog verder in. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend STEM-project tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstig ingenieur alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om verdere studies aan te vatten.

Verder studeren

Na het behalen van je diploma secundair onderwijs in Elektriciteit-Elektronica kies je waarschijnlijk voor een bachelor opleiding in een STEM-richting aan een hogeschool.. Je opleiding op onze school zorgt ervoor dat je een hoge kans op slagen hebt in het hoger onderwijs. Sommige leerlingen behalen na hun bachelor ook nog een master via een schakelprogramma. 

Met je bachelordiploma heb je de keuze uit verschillende typische STEM-beroepen. Jouw studieprofiel is zeer gegeerd op de arbeidsmarkt waar een enorm tekort is aan technische STEM-profielen. Je kan vaak kiezen uit heel afwisselende en uitdagende jobs in binnen- en buitenland en je hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Lessentabellen 2de en 3de graad