Stuur- en Beveiligingstechnieken

STEM-technieken 

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met automatisering en beveiliging? Wil je weten hoe je industriële processen kan automatiseren en verbeteren? Wil je leren hoe je een beveiligingsinstallatie ontwerpt en realiseert? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Stuur- en Beveiligingstechnieken de ideale studierichting voor jou!

Stuur- en Beveiligingstechnieken is een praktijkgerichte en theoretische opleiding waarin automatisering en beveiliging centraal staan. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot automatiseringstechnicus en beveiligingstechnicus. Aangezien technologie voortdurend evolueert schenken we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. Je hebt in de 3de graad een diploma secundair onderwijs in de studiedomeinen elektriciteit of ICT behaald.

De helft van je studies gaan over automatisatie. Je krijgt inzicht in industriële processen en bent in staat om deze te automatiseren. Je leert fouten opsporen, analyseren en oplossen. Je kennis wordt toegepast in uitdagende projecten. 

In de andere helft van je studie leer je alles over beveiliging. Je maakt kennis met de wetgeving, leert waaruit beveiligingsinstallaties worden opgebouwd, bent in staat om zelf een installatie te ontwerpen, realiseren en onderhouden. Kennis van elektriciteit en programmeren vormen de rode draad door je opleiding.

Deze opleiding wordt gegeven op vier lesdagen per week, op woensdag ben je lesvrij. Dit stelt je in staat om al wat ervaring in de bedrijfswereld te doen. In de laatste periode van het schooljaar ga je voor 6 tot 8 weken op werkplekleren in de bedrijfswereld. Veel leerlingen hebben op het einde van deze uitgebreide stage een job in handen.

Deze Se-N-Se (secundair-na-secundair) richting zorgt er voor dat je een extra specialisatie in handen hebt om je kansen te wagen op de arbeidsmarkt. Voor het onderdeel beveiliging kan je bovendien een examen voor een externe commissie afleggen waardoor je erkend beveiligingsinstallateur voor installaties en onderhoud kan worden wat je het recht geeft om bij een dergelijk bedrijf te kunnen gaan werken.

 

Verder studeren

Wanneer je je certificaat en erkenning als automatiserings- en beveiligingstechnicus hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin automatisering of beveiliging een centrale plaats heeft. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Tot slot is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om een professionele bachelor in bv. de energietechnologie te behalen.

Lessentabel