Mechanische Technieken

STEM-technieken

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met mechanica? Wil je weten hoe je metaal kan bewerken, hoe lasersnijmachines werken en hoe je CNC-machines kan programmeren om voorwerpen te maken in verschillende soorten metaal? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Mechanische Technieken de ideale studierichting voor jou!

Mechanische Technieken is een praktijkgerichte en theoretische opleiding waarin mechanica centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot mechanisch technicus. Aangezien technologie voortdurend evolueert schenken we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. Je leert ontwerpen, tekenen in 3D, werken met verschillende materialen, werkmethodes en -analyses opstellen, vormgeven, omgaan met verschillende soorten machines die handmatig of met de computer worden aangestuurd. 

Na je secundaire opleiding kun je kiezen voor een bachelor opleiding in het hoger onderwijs of je kan onmiddellijk aan de slag in één van de vele jobs waarin mechanica een grote rol speelt.

 

Tweede Graad Mechanische Technieken

In de tweede graad word je opgeleid om alles te leren over mechanische technieken, een belangrijke en grote tak van onze industrie. In de theorie- en praktijklessen leer je mechanische schema’s tekenen en lezen, je maakt kennis met basisbegrippen uit de mechanica en leert werken met verschillende materialen, werktuigen en machines. In je praktische vorming maak je kennis met machinale bewerkingen, lassen, montage en demontage. Je leert ook nauwkeurig en veilig te werken.

Derde graad Mechanische Vormgevingstechnieken

Je gaat in de derde graad in je theorie- en praktijklessen ontdekken welke toepassingen mechanica kan bieden aan de industrie. Jouw basiskennis van de tweede graad wordt verder uitgebreid in functie van mechanische toepassingen binnen het programmeren en bedienen van CNC-machines. Je leert hoe je fouten kan opsporen, analyseren en herstellen. Je maakt daarbij gebruik van computergestuurde technieken en machines.

In het 6de jaar ga je hier nog verder in. Je loopt twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend mechanisch project tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstig technisch specialist alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om verdere studies aan te vatten of om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin mechanica een centrale plaats inneemt.

Verder studeren

Wanneer je je diploma als mechanisch technicus hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin mechanica een centrale plaats heeft. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je nog verder te specialiseren in de Se-n-Se richting Computergestuurde Mechanische Productie Technieken. Je wordt specialist in het mechanisch en computergestuurd proces. Ontwerpen, programmeren en het productiesysteem analyseren, optimaliseren en automatiseren zijn je voornaamste bezigheden in deze studierichting. Daarnaast ga je ook gemiddeld 6 tot 8 weken aan werkplekleren doen in de bedrijfswereld.

Tot slot is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om een HBO5-opleiding tot gegradueerde of een professionele bachelor in het vakgebied mechanica te behalen.

Computergestuurde Mechanische Productietechnieken

Wil je na het behalen van je diploma nog een Se-n-Se-jaar doen? Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met mechanica en CNC? Wil je weten hoe je industriële processen kan automatiseren en verbeteren? Wil je leren hoe je een CNC-programma ontwerpt en realiseert? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Computergestuurde Mechanische Productietechnieken de ideale studierichting voor jou! Klik voor meer info over dit specialisatiejaar

Lessentabellen 2de en 3de graad