Industriële ICT

STEM-technieken

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met ICT? Wil je weten hoe digitale communicatie werkt? Heb je interesse in hardware en software en ben je ook nieuwsgierig naar de wereld van het programmeren? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Industriële ICT de ideale studierichting voor jou!

Industriële ICT is een praktijkgerichte en theoretische opleiding waarin alles wat ICT te maken heeft centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot ICT-technicus. Aangezien technologie voortdurend evolueert geven we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. Deze studierichting start in de 3de graad. Enige voorkennis van elektriciteit is een pluspunt, maar niet noodzakelijk zodat ook uit andere richtingen kan ingestroomd worden.

Na je secundaire opleiding kun je kiezen voor een opleiding 7SBT, of een opleiding in het hoger onderwijs, of je kan onmiddellijk aan de slag in één van de vele jobs waarin ICT een grote rol speelt.

 

Derde graad Industriële ICT

De opleiding ICT begint pas in de derde graad. 

Je gaat in de derde graad in je theorie- en praktijklessen ontdekken welke toepassingen ICT kan bieden aan de industrie. Jouw eventuele basiskennis van elektriciteit uit de tweede graad wordt verder uitgebreid in functie van industriële toepassingen binnen ICT. Je leert hoe netwerken werken, je verdiept je in hardware en software, je krijgt op korte tijd een behoorlijke achtergrond in de wereld van programmeren in verschillende talen en toepassingen.

In het 6de jaar ga je hier nog verder in. Je loopt twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend ICT-project tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstig technisch specialist alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om verdere studies aan te vatten of om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin ICT een centrale plaats inneemt.

Verder studeren

Wanneer je je diploma als ICT-technicus hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin ICT een centrale plaats heeft. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je nog verder te specialiseren in de Se-n-Se richting Stuur- en Beveiligingstechnieken. Je wordt specialist in automatisering en leert beveiligingsinstallaties plaatsen. Een examen (georganiseerd door de staat) zorgt er voor dat je de erkenning voor het plaatsen en onderhouden van beveiligingsinstallaties kan behalen. Met de opgebouwde ICT-kennis heb je zeker nog een extra troef in handen.

Tot slot is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om een HBO5-opleiding tot gegradueerde of een professionele bachelor in de vakgebieden ICT of Elektronica te behalen.

Stuur-en beveiligingstechnieken

Wil je na het behalen van je diploma nog een Se-n-Se-jaar doen? Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met automatisering en beveiliging? Wil je weten hoe je industriële processen kan automatiseren en verbeteren? Wil je leren hoe je een beveiligingsinstallatie ontwerpt en realiseert? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Stuur- en Beveiligingstechnieken de ideale studierichting voor jou! Klik voor meer info over dit specialisatiejaar

Lessentabellen 3de graad