Houttechnieken

STEM-technieken

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met hout? Wil je weten hoe je hout kan bewerken, hoe je met behulp van machines je eigen ontwerpen kan realiseren in verschillende soorten hout? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Houttechnieken de ideale studierichting voor jou!

Houttechnieken is een praktijkgerichte en theoretische opleiding waarin hout centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot houttechnicus. Aangezien technologie voortdurend evolueert schenken we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. Je leert ontwerpen, tekenen in 3D, werken met verschillende materialen, werkmethodes en -analyses opstellen, vormgeven, omgaan met verschillende soorten machines die handmatig of met de computer worden aangestuurd. 

Na je secundaire opleiding kun je kiezen voor een bachelor opleiding in het hoger onderwijs of je kan onmiddellijk aan de slag in één van de vele jobs waarin hout een grote rol speelt.

 

Tweede graad Houttechnieken

In de tweede graad word je opgeleid om alles te leren over houttechnieken, een belangrijke en grote tak van onze industrie. In de theorie- en praktijklessen leer je houten constructies ontwerpen, tekenen en lezen, je maakt kennis met basisbegrippen uit de houtbewerking en leert werken met verschillende materialen, werktuigen en machines. In je praktische vorming maak je kennis met machinale bewerkingen, werktuigen, en je leert nauwkeurig en veilig werken.

Derde graad Houttechnieken

Je gaat in de derde graad in je theorie- en praktijklessen ontdekken welke toepassingen hout kan bieden aan de industrie. Jouw basiskennis van de tweede graad wordt verder uitgebreid in functie van houttoepassingen binnen het programmeren en bedienen van CNC-machines. Je leert ontwerpen in 3D met industriële softwarepakketten. Je leert zelfstandig en in team werken met houtbewerkingsmachines. 

In het 6de jaar ga je hier nog verder in. Je loopt twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend houtproject tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstig technisch specialist alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om verdere studies aan te vatten of om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin hout een centrale plaats inneemt.

Verder studeren

Wanneer je je diploma als houttechnicus hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin hout een centrale plaats heeft. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Tot slot is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om een HBO5-opleiding tot gegradueerde of een professionele bachelor in de vakgebieden hout of bouw te behalen.

Lessentabellen 2de en 3de graad