Elektrische Technieken

STEM-technieken

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met elektriciteit? Wil je weten hoe elektriciteit werkt in een huisinstallatie en op industriële schaal? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Elektrische Technieken de ideale studierichting voor jou!

Elektrische Technieken is een praktijkgerichte en theoretische opleiding waarin elektriciteit centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot elektrotechnicus. Aangezien technologie voortdurend evolueert schenken we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. In de tweede graad leer je alles wat er te leren valt over een elektrische huisinstallatie, inclusief domotica. In de derde graad verruim je je horizon en wordt je ondergedompeld in de wereld van de industriële elektriciteit.

Na je secundaire opleiding kun je kiezen voor een opleiding 7SBT, een opleiding in het hoger onderwijs, of je kan onmiddellijk aan de slag in één van de vele jobs waarin elektriciteit een grote rol speelt.

 

Tweede graad Elektrische Technieken

In de tweede graad word je opgeleid om alles te leren over elektrische huisinstallaties. In de theorie- en praktijklessen leer je elektrische schema’s tekenen en lezen, je maakt kennis met basisbegrippen uit de elektriciteit en leert elektrische apparaten en componenten aansluiten.
Je leert ook een domoticasysteem installeren en in gebruik nemen.

Op 2 jaar tijd ben je in staat om een elektrische huisinstallatie te ontwerpen, uit te tekenen en ook praktisch te realiseren.

Derde graad Elektrische Installatietechnieken

Je gaat in de derde graad in je theorie- en praktijklessen verder met een focus op industriële elektriciteit. Jouw basiskennis van de tweede graad wordt verder uitgebreid in functie van industriële toepassingen binnen automatisatie, domotica, PLC’s, sensoren en frequentiesturingen. 

In het 6de jaar ga je hier nog verder in. Je loopt twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend elektrisch project tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstig technisch specialist alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om verdere studies aan te vatten of om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin elektriciteit een centrale plaats inneemt.

Verder studeren

Wanneer je je diploma als elektrotechnicus hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin elektriciteit een centrale plaats heeft. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je nog verder te specialiseren in de Se-n-Se richting Stuur- en Beveiligingstechnieken. Je wordt specialist in automatisering en leert beveiligingsinstallaties plaatsen. Een examen (georganiseerd door de overheid) zorgt er voor dat je de erkenning voor het plaatsen van beveiligingsinstallaties kan behalen. Daarnaast ga je ook gemiddeld 6 tot 8 weken aan werkplekleren doen in de bedrijfswereld.

Tot slot is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om een HBO5-opleiding tot gegradueerde of een professionele bachelor in het vakgebied Energietechnologie te behalen.

Stuur-en beveiligingstechnieken

Wil je na het behalen van je diploma nog een Se-n-Se-jaar doen? Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met automatisering en beveiliging? Wil je weten hoe je industriële processen kan automatiseren en verbeteren? Wil je leren hoe je een beveiligingsinstallatie ontwerpt en realiseert? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Stuur- en Beveiligingstechnieken de ideale studierichting voor jou! Klik voor meer info over dit specialisatiejaar

Lessentabellen 2de en 3de graad