Computergestuurde Mechanische Productietechnieken

STEM-technieken

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met mechanica en CNC? Wil je weten hoe je industriële processen kan automatiseren en verbeteren? Wil je leren hoe je een CNC-programma ontwerpt en realiseert? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Computergestuurde Mechanische Productietechnieken de ideale studierichting voor jou!

Dit is een praktijkgerichte en theoretische opleiding waarin automatisering en CNC centraal staan. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot CNC-technicus. Aangezien technologie voortdurend evolueert schenken we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. Je hebt in de 3de graad een diploma secundair onderwijs in het studiedomeinen mechanica, lassen of verwarmingsinstallaties behaald.

In de opleiding worden alle stappen van het productieproces belicht. Op die manier krijg je niet enkel inzicht in elke fase, maar leer je ook de samenhang begrijpen. Je leert ontwerpen in 3D met industriële softwarepakketten, je maakt de werkvoorbereiding en kiest de juiste snijgereedschappen. Je leert de CNC-machines programmeren, instellen en bedienen. Je kan het productiesysteem analyseren, optimaliseren en automatiseren.

Deze opleiding wordt gegeven op vier lesdagen per week, op woensdag ben je lesvrij. Dit stelt je in staat om al wat ervaring in de bedrijfswereld te doen. In de laatste periode van het schooljaar ga je voor 6 tot 8 weken op werkplekleren in de bedrijfswereld. Veel leerlingen hebben op het einde van deze uitgebreide stage een job in handen.

Deze Se-N-Se (secundair-na-secundair) richting zorgt er voor dat je een extra specialisatie in handen hebt om je kansen te wagen op de arbeidsmarkt. 

 

Verder studeren

Wanneer je je certificaat als CNC-technicus hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin automatisering en CNC een centrale plaats hebben. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.
Tot slot is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om een professionele bachelor in het studiedomein mechanica te behalen.

Lessentabel