Houtbewerking

STEM-Realisaties

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met hout? Wil je weten hoe je hout kan bewerken, hoe je met behulp van machines je eigen ontwerpen kan realiseren in verschillende soorten hout? Ben je vooral praktisch aangelegd? Dan is Houtbewerking de ideale studierichting voor jou!

Houtbewerking is een praktijkgerichte opleiding waarin hout centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot vakman (m/v) in de houtbewerking. Aangezien technologie voortdurend evolueert schenken we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. Je leert ontwerpen, tekenen in 3D, werken met verschillende materialen, werkmethodes en -analyses opstellen, vormgeven, omgaan met verschillende soorten machines die handmatig of met de computer worden aangestuurd.

 

Tweede graad Houtbewerking

In de tweede graad word je opgeleid om alles te leren over houtbewerking, een belangrijke en grote tak van onze industrie. In de theorie- en praktijklessen leer je houten constructies ontwerpen, tekenen en lezen, je maakt kennis met basisbegrippen uit de houtbewerking en leert werken met verschillende materialen, werktuigen en machines die ook door de vakman (m/v) worden gebruikt. In je praktische vorming maak je kennis met machinale bewerkingen, werktuigen, en je leert nauwkeurig en veilig werken.

Derde graad Houtbewerking

Je gaat in de derde graad in je theorie- en praktijklessen ontdekken welke toepassingen hout kan bieden aan de industrie. Jouw basiskennis van de tweede graad wordt verder uitgebreid in functie van houttoepassingen binnen het programmeren en bedienen van CNC-machines. Je leert ontwerpen in 3D met industriële softwarepakketten. Je leert zelfstandig en in team werken met houtbewerkingsmachines. 

Je behaalt een studiegetuigschrift na het 6de jaar. Als je het 7de jaar Industriële Houtbewerking aanvat ga je je verder specialiseren. Na afloop van het 7de jaar behaal je je diploma secundair onderwijs.

In het 6de en 7de jaar loop je twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend houtproject tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstige vakman (m/v) alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin houtbewerking een centrale plaats inneemt.

Wat na je studie

Wanneer je na je 7de jaar je diploma secundair onderwijs hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin houtbewerking een centrale plaats heeft. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Daarnaast is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om studies in het hoger onderwijs aan te vatten.

Lessentabellen 2de en 3de graad