Elektrische Installaties

STEM-realisaties

Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met elektriciteit? Wil je weten hoe elektriciteit werkt in een huisinstallatie en op industriële schaal? Ben je vooral praktisch aangelegd? Dan is Elektrische Installaties de ideale studierichting voor jou!

Elektrische Installaties is een praktijkgerichte opleiding waarin elektriciteit centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot vakman (m/v) in de elektriciteit. Aangezien technologie voortdurend evolueert, schenken we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. Je kan elektrische tekeningen lezen. Je leert hoe je elektriciteit moet voorzien in een huisinstallatie en in de derde graad ga je geleidelijk aan ook kijken naar industriële toepassingen.

Tweede graad Elektrische Installaties

In de tweede graad word je opgeleid om een goede basis te verkrijgen in het vakdomein elektriciteit. In de theorie- en praktijklessen leer je elektrische schema’s lezen, schema’s tekenen op de pc, je maakt kennis met basisbegrippen uit de elektriciteit en leert werken met verschillende materialen en werktuigen die door de elektrotechnicus gebruikt worden. In je praktische vorming leer je hoe je een huisinstallatie elektrisch realiseert of hoe je een bestaande installatie kan renoveren. Je leert ook nauwkeurig en veilig werken.

Derde graad Elektrische Installaties

In de derde graad ga je verder op wat je al geleerd hebt. Je leert ingewikkelde huisinstallaties met bijvoorbeeld domotica realiseren en gaat geleidelijk ook werken aan industriële elektrische installaties. Je leert over elektrische machines, elektronische sturingen en regelkringen, hoogspanningsinstallaties en meettechnieken die in de industrie worden toegepast. Je vertaalt schema’s naar PLC-programma’s zodat je eenvoudige sturingen kan leren automatiseren. 

Je behaalt een studiegetuigschrift na het 6de jaar. Als je het 7de jaar Industriële Elektriciteit aanvat ga je je verder specialiseren. Na afloop van het 7de jaar behaal je je diploma secundair onderwijs.

In het 6de en 7de jaar loop je twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend elektrisch project tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstige vakman (m/v) alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin elektriciteit een centrale plaats inneemt.

Wat na je studies

Wanneer je na je 7de jaar je diploma secundair onderwijs hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin elektriciteit een centrale plaats heeft. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je nog verder te specialiseren in de Se-n-Se richting Stuur- en Beveiligingstechnieken. Je wordt specialist in automatisering en leert beveiligingsinstallaties plaatsen. Een examen (georganiseerd door de overheid) zorgt er voor dat je de erkenning voor het plaatsen van beveiligingsinstallaties kan behalen. Daarnaast ga je ook gemiddeld 6 tot 8 weken aan werkplekleren doen in de bedrijfswereld.

Tot slot is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om studies in het hoger onderwijs aan te vatten.

Lessentabellen 2de en 3de graad