In de derde graad ga je verder op wat je al geleerd hebt. Je leert ingewikkelde huisinstallaties met bijvoorbeeld domotica realiseren en gaat geleidelijk ook werken aan industriële elektrische installaties. Je leert over elektrische machines, elektronische sturingen en regelkringen, hoogspanningsinstallaties en meettechnieken die in de industrie worden toegepast. Je vertaalt schema’s naar PLC-programma’s zodat je eenvoudige sturingen kan leren automatiseren.
Je behaalt een studiegetuigschrift na het 6de jaar. Als je het 7de jaar Industriële Elektriciteit aanvat ga je je verder specialiseren. Na afloop van het 7de jaar behaal je je diploma secundair onderwijs.
In het 6de en 7de jaar loop je twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend elektrisch project tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstige vakman (m/v) alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin elektriciteit een centrale plaats inneemt.