Basismechanica
STEM-realisaties
Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met mechanica? Wil je weten hoe je metaal kan bewerken en welke machines je hiervoor kan gebruiken? Ben je vooral praktisch aangelegd? Dan is Basismechanica de ideale studierichting voor jou!
Basismechanica is een praktijkgerichte opleiding waarin mechanica centraal staat. Met veel aandacht voor praktische vaardigheden word je klaargestoomd tot vakman (m/v) in de mechanica. Aangezien technologie voortdurend evolueert schenken we zeker ook aandacht aan nieuwe inzichten, materialen en technieken. Je kan mechanische tekeningen ontwerpen en lezen. Je leert werktuigen en machines gebruiken om je project te realiseren.
In de derde graad kan je op onze school starten aan de opleiding Lassen-Constructie of Sanitair-Centrale Verwarming, afhankelijk van je interesse.
Tweede graad Basismechanica


In de tweede graad word je opgeleid om alles te leren over basismechanica. In de theorie- en praktijklessen leer je mechanische schema’s tekenen en lezen, je maakt kennis met basisbegrippen uit de mechanica en leert werken met verschillende materialen, werktuigen en machines. In je praktische vorming maak je kennis met machinale bewerkingen, koeling en warmte, lassen, montage en demontage. Je leert ook nauwkeurig en veilig werken.
Derde graad Lassen-Constructie
Na je eerste kennismaking met lassen in je opleiding Basismechanica heb je in de derde graad de mogelijkheid om je daar verder in te specialiseren. In deze praktijkgerichte richting leer je alles over het lasproces. Je leert tekeningen maken en lezen van de constructies die je realiseert. Je gaat aan de slag met verschillende werktuigen en machines om metaal te bewerken. Je oefent verschillende lastechnieken (MIG-MAG, TIG, …).
Je behaalt een studiegetuigschrift na het 6de jaar. Als je het 7de jaar Fotolassen aanvat ga je je verder specialiseren in lassen. Je behaalt minstens een laskwalificatie waarbij een foto van je las wordt genomen die er voor zorgt dat die las beoordeelt wordt aan de hand van verschillende normen. Na afloop van het 7de jaar behaal je je diploma secundair onderwijs.
In het 6de en 7de jaar loop je twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend lasproject tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstige vakman (m/v) alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin lassen een centrale plaats inneemt.


Derde graad Sanitair-Centrale verwarming


Na je eerste kennismaking met koeling en warmte in je opleiding Basismechanica heb je in de derde graad de mogelijkheid om je daar verder in te specialiseren. In deze praktijkgerichte richting leer je alles over het sanitaire en verwarmingsinstallaties. Je leert tekeningen maken en lezen van de constructies die je realiseert. Je gaat aan de slag met verschillende werktuigen en machines om een sanitaire installatie (zoals een badkamer) of een verwarmingsinstallatie (stookolie, gas, …) te maken.
Je behaalt een studiegetuigschrift na het 6de jaar en krijgt ook de mogelijkheid om het certificaat verwarmingsinstallateur te behalen. Als je het 7de jaar Verwarmingsinstallaties aanvat ga je je verder specialiseren in alles wat met verwarming te maken heeft. Je leert hoe een verwarmingsinstallatie in een huis moet ontworpen worden en je realiseert zo’n installatie op een kleinere schaal waarbij je warmteverliesberekeningen maakt en nadenkt over isolatie. Na afloop van het 7de jaar behaal je je diploma secundair onderwijs.
In het 6de en 7de jaar loop je twee weken stage in een bedrijf zodat je zicht krijgt op de werksituatie in de bedrijfswereld. Daarnaast zal je ook werken aan een geïntegreerde proef (GIP) waarin je de kennis uit verschillende STEM- en algemene vakken gaat combineren om een uitdagend sanitair en verwarmingsproject tot een goed einde te brengen. Met je GIP laat je zien dat je als toekomstige vakman (m/v) alle STEM-vaardigheden op een hoog niveau beheerst en klaar bent om aan de slag te gaan in één van de talrijke jobs waarin sanitair en verwarming een centrale plaats inneemt.
Wat na je studie
Wanneer je na je 7de jaar je diploma secundair onderwijs hebt behaald, kan je dadelijk aan de slag in één van de talrijke jobs waarin lassen, sanitair of centrale verwarming een centrale plaats heeft. Jouw profiel is enorm gegeerd op de arbeidsmarkt. Je kan vaak kiezen uit afwisselende en uitdagende jobs en hebt door de schaarste aan STEM-profielen een grote werkzekerheid.
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je nog verder te specialiseren in de Se-n-Se richting Computergestuurde Mechanische ProductieTechnieken. Je wordt specialist in het mechanisch en computergestuurd proces. Ontwerpen, programmeren en het productiesysteem analyseren, optimaliseren en automatiseren zijn je voornaamste bezigheden in deze studierichting. Daarnaast ga je ook gemiddeld 6 tot 8 weken aan werkplekleren doen in de bedrijfswereld.
Tot slot is het voor de heel gemotiveerde leerlingen ook mogelijk om studies in het hoger onderwijs aan te vatten.
Computergestuurde Mechanische Productietechnieken
Ben je geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met mechanica en CNC? Wil je weten hoe je industriële processen kan automatiseren en verbeteren? Wil je leren hoe je een CNC-programma ontwerpt en realiseert? Ben je praktisch aangelegd en heb je technisch inzicht? Dan is Computergestuurde Mechanische Productietechnieken de ideale studierichting voor jou! Klik voor meer info over dit specialisatiejaar
